A healthy kind of pancakes…

pannenkoekenPannenkoeken. Jeugdsentiment. Tevens ook erg geliefd binnen mijn familie. Ik moest laatst wel hard lachen trouwens. Bij een bezoek aan pannenkoekenrestaurant, Theehuis Rhijnauwen (aanrader trouwens, zeker als je ook gaat kanoën!), zag ik staan dat ze lactose-vrije pannenkoeken hadden. As you know neem ik zo weinig mogelijk melkproducten en dacht: Prima, doe mij die maar! Bad idea… Ten eerste om de begrijpelijke liefdevolle commentaar vanuit mijn familie. Ach, zou teleurgesteld zijn als ze dat niet zouden doen. Maar ten tweede, welke meer onverwacht was, er werd speciaal voor mij een bediende erbij gehaald welke die mijn allergie ging uitvragen… Uhm… Tja, beetje lullig om te zeggen dat het gewoon een keuze is… F*… Ach, hop daar ging mijn pannenkoek toch in een speciale pan. Ondertussen voelde ik me wel een beetje schuldig… Oh well. Anyhoe, super voor de serieuze aanpak jongens! Voor mensen die wel lactose-intolerantie hebben: You’re safe there!pannenkoek geitenkaas

Waarom ik van pannenkoeken hou. Het is gewoon echt heel erg simpel om te maken. Je maakt wat mix, gaat lekker bakken en doet er wat je ook maar wilt als op. Top! Ik kies hierbij wel voor lekkere pure ingrediënten, lactosevrij ook ;), en natuurlijk een ander soort meel. Namelijk… Teff-meel! Ik kies teff vooral omdat het bekend staat als goed voor duursporters. Het is namelijk een redelijk onbewerkt graan is die veel voedingsstoffen bevat. Zo ook ijzer en complexe koolhydraten, die in het bijzonder langzamer worden afgebroken. De energie uit teff wordt aldus langzaam aan het lichaam afgegeven, waardoor je langer energie overhoudt. Fijn voor lange afstanden! Oh en teff heeft trouwens een leuk ander voordeel wanneer goed gemixt. Het plakt wat minder snel aan de pan. Je weet wel, vaak kun je bij gewone mixen de eerste pannenkoek weggooien. Niet bij deze mix, is namelijk net iets steviger! Oh een andere tip trouwens voor het bakken van pannenkoeken: gebruik een keramische pan. Werkt als een tierelier (zonder olie ook!) en vanaf de eerste pannenkoek heb je al succes. Let’s start!

pannenkoek banaan en blauwe besDe ingrediënten voor 6 pannenkoeken:

De pannenkoekenmix: 200 gram Teff-meel, 250 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk), zakje bakpoeder, 1 ei, 1 lepel kokosolie en een beetje (himalaya)zout. De topping: allerlei ingrediënten kun je verzinnen voor de topping. Ik heb gekozen voor eentje met geitenkaas, sla en tomaten. Ook eentje met banaan en blauwe bessen (even aanbakken). Beide gewoon lekker honing over doen. pannenkoek voorbereiding

De bereiding:

Mix alle ingrediënten van de mix door elkaar in een mengkom met een garde. Klop totdat de klonten eruit zijn. En klaar is de mix! Bij een gewone pan een beetje kokosolie doen om in te bakken. Bakken maar! Doe lekker voor de topping erop wat je wilt en enjoy!!

Ps: als je een paar pannenkoeken over hebt de volgende dag. Kleine tip. Doe wat paprika erop met geitenkaas en lekker warm laten worden in de oven (180 graden, kleine 7 minuten). Jam!pannenkoek dag later

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *