De hakken laten zien…

heelsAh een volle werkweek weer na vakantie en tja… Je slippers (en sportschoenen) inruilen voor hakken is toch weer even omschakelen. Mijn benen waren hier ook niet helemaal van gecharmeerd… Beetje pijnlijke knieën. Dus sorry mannen, vandaag een over het algemeen wat meer vrouwenprobleem. Los van dat ik na wat research erachter ben gekomen dat er verschillende hardloopwedstrijden op hakken zijn waarbij zowel mannen als vrouwen mogen meedoen. Just saying…

Anyhoe, tijd dus voor wat research over de impact van het dragen van hoge hakken op je hardloopprestaties! Ikzelf heb een lichte verslaving voor hoge hakken. Heb er maar een paar… Ik ervaar mezelf ook als redelijk getraind in het lopen op hoge hakken, boven de 8 centimeter is gewoon te doen. Maar misschien is het na het lezen van verschillende stukken toch wel handig om ze even in de kast te houden. Pfftt… voor dit marathonavontuur mag ik wel een hoop laten: alcohol, late avonden, heels! Het is nog maar voor eventjes (minder dan 3 maanden!). Goed, waar ik achter ben gekomen is dat je door het dragen van hakken: – je kniegewrichten kan overbelasten. Ongeveer 20 procent extra belasting; – de druk die op je voorvoet komt wordt groter wat voor een onnatuurlijke afwikkeling kan zorgen; – de achillespezen staan op spanning evenals kans op het verkorten van je enkel en kuitspieren, waardoor het lopen op flatjes ook pijn kan doen;  – je heupen buig je iets naar voren om op hakken te kunnen lopen en vervolgens je rug hol: dus ook niet helpend voor heupen en rug. Verder heb ik los van esthetische redenen geen voordelen in het dragen van hakken gevonden. It just makes you look feminine and sexy! Wat ik persoonlijk wel een goede reden vind. Hoge hakken zijn dus niet healthy.

De maatregelen voor de marathon: shoeshopping! Ha nee, nou maybe… hmm… In ieder geval wel even opletten welke schoenen ik pak: een kleine stabiele hak onder de 4 centimeter (what?), mocht ik ze toch dragen deze wel afwisselen met sportschoenen/gympen bij het lopen van en naar werk, bij voorkeur schoenen met zachte zool aandoen en stretchen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *