Wie jarig is trakteert!

chocolateAlweer een jaartje ouder… Jeej! Mooi excuus om je huis te versieren (tja… blijft leuk) en weer eens te experimenteren met healthy zoetigheden! Hoop dat mijn collega’s, vrienden en geliefden dit ook als geslaagd gaan ervaren. Ik heb trouwens ook hulp gehad van mijn tweelingzusje, dit maakt het extra leuk! Het is immers onze verjaardag 🙂

Goed, iets wat ik al een aantal jaartjes doe voor traktaties op werk is het maken van chocolade aardbeien. Vroeger was dit alleen met een beetje chocolade op een laagje spijs. Ook lekker, maar niet heel erg healthy. Tijd voor een alternatief! Voor de traktatie thuis wilde ik al heel lang een wat meer gezonde soort kwarktaart maken. Hierbij voornamelijk een alternatief te vinden voor de koekjesbodem die toch meestal veel suiker bevat. Verder ook een alternatief te vinden voor slagroom. So here it is!:

choco Chocolade aardbeien met kokos:

De ingrediënten: voor een grote hoeveelheid man een aantal aardbeien (twee volle bakjes in mijn geval); 2 repen 85% pure chocolade; beetje honing; half zakje kokosrasp.aardbei prep

De bereiding:

– Was eerst de aardbeien en laat ze lekker drogen zodat de chocolade goed zal pakken;

– Verwarm de chocolade au bain marie en doe er een schepje honing bij. Zorgt voor een mooie glans, maar maakt het ook net iets zoeter;

– Prik met een sateprikker in de aardbei en doop dit in de chocolade. Draai deze even rond zodat de overtollige chocolade eraf kan vallen en doop deze vervolgens in de kokosrasp. Leg de aardbei op wat bakpapier zodat hij niet zal vastplakken;

– Simpeler kan bijna niet. Alleen nog 99 te gaan… Neem er een uurtje de tijd voor. Enjoy!

taart dadels af Kokos(kwark)taart:

De ingrediënten: 1000 gram yochurt of kwark naar keuze (ik heb de kokos versie van Alpro soja gebruikt); 7 blaadjes gelatine (dit ga ik de volgende keer met agar-agar vervangen (8 gram), las namelijk later pas dat gelatine een dierlijk product was en ook nog eens van het varken (eet dat niet echt)…); 4 medjoul dadels; 100 gram cashewnoten (andere noten kunnen ook); twee lepels gebroken lijnzaad; 100 gram amandelmeel; 100 gram havermout; 100 ml water; 2 eetlepels honing; eiwit van 1 ei; kokosrasp en blauwe bessen.

De bereiding:

– Bedek de taartvorm met wat bakpapier en vet de zijkanten in met wat kokosolie. Verwarm ook alvast de oven op 175 graden (is voor de bodem);

taart dadels Voor de bodem. Maal de cashewnoten fijn met een keukenmachine of een vijzel. Doe hetzelfde met de dadels. Mix dit met de amandelmeel, de lijnzaad, het havermout, het water en de honing zodat je een soort plakkerig deeg krijgt. Meng als laatste het eiwit door de deeg. Hierna kun je de bodem van de taartvorm bedekken met het deeg.

– Doe de bodem voor 15 minuten in de oven. Wanneer dat klaar is dit laten afkoelen (buiten of in de koelkast);

– Nu is het tijd voor de vulling. Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water voor ten minste 5 minuten. Verhit ondertussen 250 gram kwark/yochurt in een pannetje en wanneer de 5 minuten zijn geweest kun je de gelatineblaadjes hierin al roerend laten smelten. Doe vervolgens de rest van de kwark/yochurt erbij en roer dit goed erdoor. Nu hoef je de vulling alleen nog maar op de bodem te gieten!

– 2,5 uur in de koeling en hij is klaar! Als topping kun je de kokosrasp over de taart strooien en een paar blauwe bessen erop plaatsen. Lekker!

kokosroomKokos slagroom:

Ik heb een super recept kunnen vinden van Rens Kroes. Sowieso een aanrader om haar boeken te bestellen en haar blog door te lezen. Ik heb het een beetje gewijzigd naar mijn smaak. Aldus:

De ingredienten: 1 blik pure kokosmelk (welke je minstens 12 uur achteraan de koeling hebt geplaatst); 1 eetlepel agavesiroop; theelepel kokosbloesemsuiker.

De bereiding:

– Open voorzichtig het gekoelde blik en schep voorzichtig de dikke room uit het blikje in een kom (met de overige melk kun je een drankje maken, bijvoorbeeld stroop susu);

– Voeg vervolgens de agavesiroop en de kokosbloesem aan de room toe en klop het op. En klaar! Voor de presentatie misschien een beetje kokosrasp. Sweet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *